Żurek chrzanowy mamuśki

Składniki ( przy założeniu że mamy ok 2 litry wody)

250 gram boczku wędzonego

1 listek laurowy i dwa ziela angielskie

1 łyżeczka cukru brązowego

1 czubata łyżka stołowa chrzanu (ze słoiczka staropolski lub inny ale broń boziu od śmietanowego)

1 filiżanka śmietany

1 ząbek czosnku

pieprz do smaku

zakwasu na żurek lub barszcz biały ( ja kupuję w ekologu lub piekarni, ale można zrobić samemu) około szklanki, w zależności od jego kwaśności i indywidualnego gustu gotującego. Ja w tym roku dodałam prawie 450 ml 🙂 i wcale nie był kwaśny

Boczek zalewamy 2 litrami wody dodajemy listek laurowy i ziele angielskie. Gotujemy wywar, ale nie solimy, ponieważ sam boczuś jest słony. Następnie dodajemy zakwas na żurek i gotujemy chwilę. Dla złamania kwaśnego smaku dodajemy łyżeczkę cukru. Dla smaczku łyżkę stołową chrzanu tartego a na samym końcu po zgaszeniu zupki, wyciskamy ząbek czosnku i doprawiamy pieprzem. Boczek wyjmujemy z zupki, kroimy w kosteczkę i dorzucamy z powrotem jako wkładkę. Żur powinien trochę postać, żeby się przegryzł, ja gotuję go dzień wcześniej. I taki oto żur podajemy z białą  kiełbasą parzoną, którą ja najpierw obsmażam bez tłuszczu na teflonowej patelni a potem obgotowuję w wodzie.

żurek z kiełbasą

Małżonek lubi jeszcze do tego gotowane na twardo jajeczko oraz ziemniaczki z podsmażoną cebulką.

ziemniaczki z cebulka

Cebulkę szklimy wtedy na masełku i dodajemy do ugotowanych rozbitych ziemniaczków. Aby ciapka nie zgubiła się w zupie, dobieramy sobie po łyżeczce stopniowo łącząc z jedzonym żurkiem.

Mamuśka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *