Zupa dyniowa

Potrzebne będą:

Dynia- ćwiartkę średniej , polecam odmianę Hokkaido (można ją jeść ze skórką i ma piękny pomarańczowy kolor)

Marchewka- 2 sztuki

Ziemniaki- 3 sztuki

Bulion warzywny (jeśli go zabraknie, może być woda) pół litra

Przyprawy takie jak sól, pieprz, curry, papryka słodka, do smaku

do posypania pestki dyni garść na porcję

Bajecznie prosty przepis. Kroję w kostkę warzywka i zalewam je bulionem warzywnym lub woda. Gotuję chwile do zmięknięcia marchewki, doprawiam do smaku i miksuję na kremową konsystencję. Na koniec posypuję pestkami dyni.

Podałam orientacyjne ilości składników, ale sama robię to na oko. Generalnie zalewając bulionem warzywa patrzę żeby płyn przykrył warzywa. Kostka marchewki powinna być zdecydowanie  mniejsza od ziemniaków a dynia największą w stosunku do pozostałych warzyw. Wszystko to dlatego, że warzywa te mają różną twardość i różnie się gotują.

Mniam

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *