Wiosenne łazanki

Składniki:

mała główka młodej kapusty białej ( moja ważyła ok 450 gram)

100 gram kapusty kiszonej

1 duża cebula

1/2 paczki makaronu łazankowego ( ok 50 gram)

pętko kiełbaski podwawelskiej

koncentrat pomidorowy mały słoiczek ok 50 gram

ziele angielskie, listek laurowy,kminek, pieprz i sól

Kapustkę kiszoną przepłukać na sitku ( chyba że macie taką ze swojej piwniczki, wtedy raczej nie płuczemy), zalewamy wodą i gotujemy z dodatkiem listka laurowego, ziela angielskiego oraz szczypty kminku. Gotujemy do miękkości. Następnie odlewamy z niej wodę i zostawiamy w garnku. W drugim garnku tak samo obgotowujemy młodą kapustę białą, po jej uprzednim poszatkowaniu w dość dużą kostkę. W tym wypadku po zagotowaniu czekamy dosłownie minutkę, bo młodzież nie lubi i nie potrzebuje długiego gotowania. Po odcedzeniu kapustkę dodajemy do kiszonej.

Na patelni podsmażamy pokrojona w kostkę kiełbaskę. Nie dodajemy żadnego tłuszczyku, jako że podwawelska posiada swój własny. Jak się nam kiełbaska zarumieni dodajemy do niej pokrojona w kostkę cebulkę i podsmażamy całość. Cebulkę należy zeszklić. Całość jak poprzednio wrzucamy do gara z kapustami. Pozostaje tylko ugotować makaron i wymieszać go z pozostałymi składnikami. Na koniec dodajemy koncentrat, sól i pieprz do smaku. Miąchamy i miąchamy cały czas próbując i tym sposobem niewiele nam zostanie. Tak było w moim przypadku, ale was przestrzegam bo na obiad nie zostanie nic.

Taka porcja starcza zwykle na dwa dni na dwie dorosłe osoby. Pyszne …

łazanki

Mamuśka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *