Wielkie dyniowe Cookies

W kuchni inspiracją są dla mnie ……ostatki i to co leży:) Tak było w tym przypadku.

W sezonie dyniowym zakupiłam dużżżżooo dyń i się trochę zapędziłam. Zrobiłam więc dyniowe puree i zawekowałam je w słoiczkach.

Porządkując spiżarkę znalazłam parę z nich i postanowiłam je wykorzystać, padło na ciacha. Ogromne, grube, amerykańskie cookies.

Składniki:

500 gram mąki pszennej

100 gram mąki kukurydzianej

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej

1/2 łyżeczki mielonych goździków

230 gram masła

250 gram brązowego cukru

1 jajo

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

430 gram puree z dyni

100 gram czekoladowych kuleczek do pieczenia lub posiekana gorzka czekolada

Mąki i sypkie przyprawy mieszamy w jednej misce. W drugiej misce lub misie miksera umieszczamy miękkie masło i ucieramy je z cukrem na gładką masę. Do masy dodajemy jajo, cały czas ubijając. Następny w kolejce jest ekstrakt waniliowy. Potem powolutku dosypujemy sypkie składniki. Na samym końcu dynia. Ważne jest by dynia nie była ubijana za długo, bo ciasto będzie gumowe. Jeżeli nie macie robota planetarnego lepiej sypkie składniki i dynie wkręcać ręcznie. Wisienką na torcie są czekoladowe kuleczki, które lądują w cieście na końcu.

Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni. Ciasto wyłożyć na papier do pieczenia lub matę. Zalecam użyć do tego łyżkę do lodów. Kulki powstałe w ten sposób mogą wydawać się duże, ale o to właśnie chodzi.

ciacha

Ciacha pieczemy ok 15-20 minut do uzyskania lekko brązowego brzegu.

ciacha 2

Myślę, że dla tych którzy nie przepadają za korzennymi ciastkami można stworzyć wersję czekoladową. Zamiast goździków, imbiru, cynamonu i gałki muszkatołowej dodajemy dwie łyżki kakao i już:)

Smacznego łasuchy

Mamuśka

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *