Sznycle mamuśki

Schabowe to coś co mój mąż kocha najbardziej oczywiście poza swoją żoną 🙂

Składniki:

solidne plastry schabu o grubości najlepiej 2 cm z kostką ( nadaje aromatu mięsku)

sól i pieprz

1 jajo

3 łyżki bułki tartej

2 łyżki sezamu niełuskanego

1 łyżka siemienia lnianego mielonego

olej do smażenia

Mięsiwo myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie rozbijamy tłuczkiem z obydwu stron na grubość niecałego centymetra. Wiem, że przy tłuczeniu mięska wszystko bywa pochlapane jego fragmencikami, które szybko zasychają, dlatego radzę tłuc przez folię spożywczą. Teraz pozostaje tylko panierowanie a przed tym solenie i za przeproszeniem, pieprzenie obustronne.

Jajko po rozbiciu na talerzyk roztrzepujemy widelcem. Schaboszczaki panierujemy najpierw w jajeczku a potem w mieszance bułki tartej, sezamu i siemienia lnianego. Smażymy, choć to nie zdrowe na rozgrzanym na patelni tłuszczyku z każdej strony kilka minut do zarumienienia. Sznycli nie smaży się długo, bo są cieniutkie. Co do tłuszczyku, babcia używała smalcu ale ja olej rzepakowy i tutaj :). U mnie w domu schabowy podawany jest z ziemniaczkami z wody oraz ogórkami, dziś mizerią z dodatkiem rzodkiewki. Zdrowe? średnio, ale jakie dobre……mniam. Czasem trzeba coś usmażyć.

Dla przeciwników smażenia piekarnik rozgrzany do temperatury 180 stopni i tak na 15 minutek. Tutaj jako panierkę radzę siemię lniane średnio zmielone z dodatkiem sezamu niełuskanego. Kotlety położyć na grillu i nie przewracać. Też są dobre i bez tłuszczu.

schabowe sameA tu w towarzystwie mizierii, częściowo spałaszowane:)

schabowe

Mamuśka

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *