Szczupaczek pływający w śmietanowym sosie

Składniki:

1 kg wypatroszonego szczupaka w całości

1 opakowanie śmietany rama do gotowania

pęczek koperku

olej do smażenia i pieczenia 9 w moim przypadku rzepakowy)

przyprawy: sól, sól cytrynowa, pieprzy

Szczupaka sprawiłam i odcięłam mu głowę. Podzieliłam go na fileciki i zawinęłam w folie aluminiową, uprzednio skrapiając olejem, soląc i pieprząc. Piekłam w piekarniku z termoobiegiem przy temperaturze 180 stopni przez 20 minutek. Rybka jest dosyć sucha, dlatego dobrze podać ja z sosem. Ja podsmażyłam na oleju rzepakowym koperek i dodałam śmietankę wraz z solą cytrynową i pieprzem. Zredukowałam sos, by był gęsty. Kwaśny smak soli cytrynowej dobrze skomponował się z rybką.

Pierwszy raz robiłam szczupaka i dlatego już wiem, że lepiej będzie go upiec w całości, bo ma dużo małych ości i łatwiej je będzie oddzielać po upieczeniu. Poza tym proponuję dołożyć do brzuszka masełko, wtedy rybka nasiąknie nim i będzie mniej sucha.

Mniam

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *