Szarlotka dla zapracowanych

Składniki:

5 dorodnych jabłek

łyżka cynamonu

szklanka kaszy manny

1/2 szklanki mąki orkiszowej

1/2 szklanki mąki białej

od 1/2 szklanki do całej szklanki cukry brązowego ( w zależności od kwasowości jabłek oraz gustów smakowych)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

7 łyżek masła ( takich z górką)

Mąkę, cukier, kaszę oraz proszek do pieczenia mieszamy w jednym pojemniku. Jabłka po umyciu i obraniu trzemy na tarce z grubymi oczkami. Tortownicę smarujemy tłuszczykiem. Na samo dno tortownicy wsypujemy szklankę wcześniej wymieszanych sypkich składników. Kolejną warstwą jest połowa utartych jabłek, które układamy na wcześniej wysypanym dnie i posypujemy łyżką cynamonu. Na jabłka wysypujemy kolejną szklankę sypkiej mieszanki a na to resztę jabłek i cynamon. Przedostatnią warstwą jest reszta sypkich składników. Cała sztuka z tłuszczykiem. Masełko drobimy w paluszkach i układamy w miarę równomiernie na całym cieście. Jest to bardzo ważne, bo ten właśnie tłuszczyk przeleci przez wszystkie warstwy i połączy wszystkie składniki w ciasto. Jeżeli macie największą tortownicę, możecie dołożyć więcej masełka. Piec 70 minut w temperaturze 200 stopni, bez termoobiegu. Masełko można zastąpić margaryną bez mleczka, ciasto będzie się wtedy nadawało dla dzieci ze skazą białkową. Paluszki lizać.

szarlotkaMamuśka

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *