Stek

Składniki:

Polędwica wołowa ( dla każdego solidny płat o grubości 2-3 cm)

sól

pieprz

olej rzepakowy ( bo się nie pali tak szybko jak inne)

Pomyśleć, że zrobienie tego dania jest proste jak budowa cepa ( wersja mojego męża: PROSTE JAK BUT CEPA, ale o tym innym razem). Mięsko umyć osuszyć i nasmarować solą i pieprzem. Rzucić na rozgrzaną patelnię grillową, na której wcześniej nagrzewamy olej. Smażyć minutkę z każdej strony a potem wedle uznania do uzyskania odpowiedniej konsystencji mięsa.

U mnie w domu średnio wysmażony lub dobrze wysmażony to formy pożądane. Generalnie krwisty stek po naciśnięciu puszcza krwiste soki, średnio wypieczony ma soki brązowe a dobrze wysmażony wszystkie soki zostawił już na patelni. Przy smażeniu ważne jest by nie naciskać mięska, bo będzie za suche.

Nie podaję czasu pieczenia, bo zależny on jest zarówno od stopnia wysmażenia steku jak i wielkości ognia pod patelnią oraz grubością posiadanego mięsa.

Kawał mięcha podałam z ubitymi ziemniaczkami oraz kolorową sałatką. Poniżej jej skład:

sałata

1 marchewka

pęczek cebulki dymki

pół zielonego ogórka

pół czerwonej papryki

sos : oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, syrop z agawy i opcjonalnie musztarda.

Sałatę podrzeć na małe kawałki, pokroić szczypior z dymki na paski długości 2 cm. Marchewkę po obraniu pokroić w cieniutkie pół talarki. Ogórka po obraniu w kosteczkę 1cm i podobnie pokroić paprykę.

Składniki sosu wymieszać w słoiku i zalać nimi sałatkę. Ilość wszystkich elementów sosu wedle uznania i smaku. Ja robię zawsze większy słoiczek i wstawiam do lodówki. Można go potem wykorzystać do kolejnej sałatki. Poza tym w słoiczku składniki wygodniej wymieszać niż w kubeczku czy szklance. Zamknięte można dokładnie wymieszać bez wylewania na blaty i podłogi.

stekiem go

Smacznego

Mamuśka

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *