Smalec domowy mamuśki

I dziadek i babka i ojciec i matka jadali wciąż ……smalczyk. Mimo, że nie pochłaniam go często, lubię mieć go pod ręką. Ratuje każde spotkanie przy piwku, przydaje się do tradycyjnych potraw a nie rzadko i do pieczenia.

Receptura należy do mojej mamy i ja robię go dokładnie tak samo jak ona.

Składniki:

1 kg słoniny surowej

1/2 kg chudego surowego boczku lub podwędzanego podgardla

1 cebula

1/2- 1 szklanki mleka

 

Słoninkę pokroić w drobną kostkę, tak samo postąpić z boczkiem lub podgardlem. Całość wrzucić do garnka i poczekać aż smalec i boczek się wytopią. Do gorącego roztopionego tłuszczu włożyć całą obraną cebule i pozostawić ją tam do jej upieczenia. trzeba pilnować, żeby cebula się nie spaliła, bo nada złego smaku smalcu. Po upieczeniu cebulę wyjąć i wyrzucić.

Po odstawieniu garnka z pieca i chwilowemu odsapnięciu tłuszczu dodać mleko i wymieszać całość. Trzeba poczekać z dodaniem mleka aż tłuszcz przestanie wrzeć i wypuszczać bąbelki.

Gorący smalec rozlać do słoików lub kamionkowego garnka.

smalec 1

Gotowe i smacznego

smalec

Mamuśka

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *