Sałatka z ogórków

Obiecałam, że się nią podzielę a obietnice trzeba spełniać.

Składniki:

4 kg ogórków gruntowych

0,5 kg marchwi

0,5 kg cebuli

3 łyżki soli

1 szklanka octu

1 szklanka cukru

niepełna szklanka oleju

pęczek koperku

pęczek natki pietruszki

pieprzy do smaku

Ogórki umyć (można obrać w zależności od pochodzenia ogórasków. Takie z dobrego źródła i smaczne to ze skórka dobre będą), pokroić w talarki. Cebulkę po obraniu pokroić w pół talarki. Całość wymieszać, posolić i odstawić na 1-2 godziny. Po odstaniu odlać wodę i wymieszać z marchewką, wcześniej obraną i startą na tarce z grubymi oczkami. Do warzywek dodać pozostałe składniki, wymieszać i przełożyć do słoików. Pasteryzować 10-15 minut. Jest pyszna 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *