Sałatka z krewetkami

Składniki:

kilkanaście krewetek obgotowanych

pół główki sałaty strzępiastej

pęczek szczypiorku

20 sztuk pomidorków koktajlowych

10 sztuk rzodkiewek

pół papryki czerwonej

garść prażonych ziaren słonecznika niesolonego

ząbek czosnku

łyżka oleju rzepakowego do smażenia

Do dressingu: 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżka octu jabłkowego, 1 łyżka syropu z agawy ( czasem jak dressing jest za ostry dodaję agawy troszkę więcej, ale to kwestia gustu)

Krewetki kupiłam obgotowane, ale nie obrane.

krewetka obgotowana

Trzeba je pozbawić głowy, pancerzyka oraz dwóch żyłek. Dolnej, która według mnie jest jej jelitem, oraz górnej co wnioskuję było kręgosłupem. Głowę odcinamy od tułowia a pancerzyk ściągamy swobodnie paluchami. Niteczki wyciąga się po przecięciu wzdłuż tego wątłego ciałka. Przyznaję, że to trochę paprania, ale efekt końcowy jest cudowny.

Takie obrane krewetki nadają się do jedzenia, ale ja podsmażam je na łyżce oliwy i doprawiam czosnkiem, przeciśniętym przez praskę. Obsmażałam je dosłownie minutkę z każdej strony a na koniec dodawałam czosnek, żeby się nie przypalił. Spalony czosnek brzydko pachnie i jest gorzki.

krewetka

Składniki dressingu mieszamy ze sobą, najlepiej w słoiku. Wtedy składniki szybko się łączą i nie trzeba się babrać z trzepaczkami i miskami. Poza tym jak zrobimy sobie większą porcję sosiku, możemy go wstawić do lodówki i będzie na zaś 🙂

Sałatę po umyciu i osuszeniu, drzemy na mniejsze kawałki. Rzodkiewkę kroimy na ćwiartki, tak samo pomidorki koktajlowe. Szczypiorek siekamy na 0,5 cm kawałki. Papryczkę w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy w misce i polewamy wcześniej przygotowanym sosem. Na wierzch kładziemy krewetki i posypujemy słonecznikiem.

sałatka z krewetkamiSmacznego

Mamuśka

 

2 thoughts on “Sałatka z krewetkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *