Sałatka szewdzka

Składniki:

2 kg ogórków gruntowych ( takich grubszych)

250 gram marchewki

250 gram cebuli

1 łyżka stołowa soli

1/2 szklanki octu

1/2 szklanki oleju

1/4 szklanki syropu z agawy

1 szklanka posiekanej natki pietruszki

1 szklanka posiekanego koperku

1 łyżeczka pieprzu czarnego

Ogóraski obrać ze skórek i posiekać na talarki. Ja używam do tego maszyny, więc cały proces nie jest żmudny. Cebulę posiekać w pół talarki i dodać do pokrojonych ogórków. Całość zasypać solą i zostawić około pół godziny, żeby ogórki się spociły. Po odczekaniu wylać wodę z mieszanki cebulowo ogórkowej. Marchewkę po obraniu zatrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać ją do ogórków a następnie dorzucić całą resztę składników. Wymiąchać i pakować do słoików. Słoiki wekować przez 10-15 minut. Ja odstawiam je do góry dnem, żeby sprawdzić czy zakrętki będą trzymać. I gotowe.

W przepisie podałam 1 łyżeczkę pieprzu czarnego, ale jest to rzecz gustu. zawsze można to sprawdzić przez zjedzeniem.

sałatka szwedzka dobre

Smacznego

Mamuśka

2 thoughts on “Sałatka szewdzka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *