Sałatka co koło greckiej leżała

Składniki:

dwie garście świeżego młodego szpinaku

1 mała czerwona cebula

10 pomidorków cherry

średni ogórek lub 3 ogórki gruntowe

oliwki czarne ( ilość wedle uznania, ja lubię więc wrzuciłam 20)

opakowanie sera mozzarella w kulkach

garść świeżego granata

Sos do sałatki

4 łyżki oleju lnianego

1 łyżka octu balsamicznego

1 łyżka syropu z agawy, opcjonalnie zastąpiona miodem

1 łyżka wody

Liście szpinaku myjemy i osuszamy. Ja zakupiłam sobie wirówkę do sałaty. Cebulkę kroimy w małą kostkę, pomidory w ćwiartki, oliwki w ćwiartki a ogórki w kostkę 1cm. Całość razem z odsączonymi kuleczkami mozzarelli wrzucamy do miski i zalewamy sosem przed podaniem. Na koniec sałatką posypujemy granatem. Sałatka lekka i świetnie smakuje zarówno z mięskiem jak i pieczywkiem.

sałatka co koło greckiej leżała

Smacznego

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *