Sajgonki

Składniki:

20 płatków papieru ryżowego (niepełne dwie paczki)

50 gram makaronu ryżowego

1 czerwona cebula

1/2 dużej czerwonej papryki lub 1 mała

mięsko z jednej pałki indyczej

2 łyżki ciemnego sosu sojowego

1 łyżka sosu ostrygowego

2 ząbki czosnku

1 cm startego korzenia imbiru lib szczypta sypkiego

garść suszonych prawdziwków

2 jaja kurze

szczypiorek

1 łyżka stołowa oleju do smażenia ( ja używam rzepakowego)

Dodatkowo do smażenia gotowych sajgonek większa szklanka oleju.

Grzybki suszone zalać gorącą wodą i odstawić do namoczenia. Następnie opłukać i posiekać w paseczki.

Mięsko z indyka odciąć od kostek i ścięgienek oraz błon a na koniec zmielić. Cebulę posiekać drobno, podobnie zrobić ze szczypiorkiem i papryką. Paprykę w troszkę grubszą kostkę.

Makaron sojowy zalać w misce gorącą wodą i pozostawić do spucnięcia. Po odcedzeniu posiekać w kawałeczki 2cm.

Na patelence rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć na nim cebulkę a potem dorzucić grzybki. Jak się to troszkę podsmaży dodać mięsko mielone i rozdrobnić je dokładnie na patelni. Dodać imbir, sos sojowy i sos ostrygowy. Całość dobrze wymieszać i poczekać aż mięsko nabierze szarawego koloru. Dorzucić papryczkę i chwilkę razem smażyć.

Do ostudzonego farszu dodać makaron a całość wymiąchać.

Na koniec zostało tylko zawijanie farszu w ryżowy papier.  Papier namaczamy w gorącej wodzie przez kilkanaście sekund, następnie wykładamy go na deskę i nakładamy farsz. Na taki płatek wychodzi czubata łyżka stołowa. Zawijamy tak jak krokiety.

Gotowe sajgonki smażymy na rozgrzanym tłuszczy w garnku lub woku. Wystarczy 1cm olej, sajgonka nie musi pływać w nim zanurzona cała. Ja obracam je i też wychodzą, poza tym oszczędzamy olej 🙂 Obsmażamy do uzyskania złotego koloru i odsączamy na ręcznikach papierowych.

U nas tym razem z gotowym sosem słodko-ostrym, ale tutaj już pełna dowolność.

Przepraszam za zdjęcie, to mężaty:)

DSC_8027

Smacznego.

Mamuśka

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *