Ptysie do zupy

Zupa krem sama w sobie jest dla mnie pycha, ale dynamity i ślubny muszą coś żuć. Jako alternatywa do grzanek z chleba mamuśka piecze małe ptysie. Nie ma z tym dużo roboty a jaka radocha w jedzeniu. Nie wspominając o dobrej zabawie przy robieniu. Nie wiem jak wam, ale mamuśce wychodzą fantazyjne kształty:)

Składniki:

30 gram masełka

2 jajca

70 gram mąki pszennej

90 ml zimnej wody

sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku

 

Masło odważamy bezpośrednio w garnuszku, oszczędzając kolejne pojemniki przed myciem. Do garnka dodajemy wodę i wraz z masłem podgrzewamy na małym ogniu, do rozpuszczenia masła.

Do ciepłej mieszanki dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia składników. Ciasto powinno się  odklejać od brzegów. Ważne! przy dodawaniu mąki nie podgrzewamy już ciasta na gazie.

Do ciasta dodajemy jaja i całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na samym końcu przyprawiamy ciasto.

Nakładamy ciasto do szprycy i wyciskamy na pergaminowy papier małe kuleczki. Na początku wyglądają płasko, ale stopniowo w piekarniku wyrosną.

groszek 1

Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez ok 10 minut.

groszek

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *