Placuszki z kaszy gryczanej z sosem z podgrzybków

Składniki:

szklanka kaszy gryczanej niepalonej

pęczek pietruszki

4 łyżki sera tartego parmezan lub grana padano

2-3 jajka ( w zależności od konsystencji, mają one skleić kaszę na konsystencje papki)

pół czerwonej papryki

4 garście suszonych podgrzybków

1 cebula

1 opakowanie śmietany rama do gotowania

sól, pieprz, olej rzepakowy, ewentualnie łyżka mąki

Placuszki:

Kaszę gryczaną zalewamy 1 i 1/2 szklanki wody i doprowadzamy do wrzenia, następnie po wyłączeniu gazu zostawiamy do przykrycia aż do jej całkowitego spęcznienia kaszy. Do ostudzonej kaszy dodajemy ser, jajka, posiekana natkę pietruszki oraz cieniutko posiekaną paprykę i mieszamy do uzyskania konsystencji papki. Smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym z każdej strony do zarumienienia placuszków. Placki nakładam łyżką i lepiej żeby były małe o grubości około 1 cm. Z doświadczenia wiem, że lepiej się je obraca i smaży, poza tym ładniej wyglądają na talerzu.

Sos grzybowy:

Podgrzybki gotujemy w calu ich zmięknięcia. Połowę z nich rozdrabniamy blenderem i odstawiamy na bok. Na rozgrzany tłuszcz w rondelku wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę i doprowadzamy do jej zeszklenia. Dorzucamy całe grzybki i podsmażamy przez chwilkę. Dodajemy śmietankę i zagotowujemy sos. Na koniec dodajemy resztę rozdrobnionych grzybków i doprawiamy całość solą i pieprzem. Grzyby mocno chłoną sól, dlatego najlepiej doprawiać go nią tuż przed podaniem. Jeżeli sos jest za rzadki można go troszkę zredukować, przez powolne gotowanie. Jeżeli nam się spieszy, w osobnym kubeczku rozpuszczamy w zimnej wodzie łyżkę mąki a po rozdrobnieniu wszystkich grudek, dolewamy do gotującego się sosu. Całość nadal gotujemy do momentu zgęstnienia sosu. Jest to stary sposób podbijania sosów mąką.

Placki układamy na talerzu i polewamy sosem. Można do tego podać kiszonego ogóra.

placuszki z sosem grzybowym

Mniam

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *