Pierogi z dynią

Składniki na farsz:

1 szklanka purre z dyni hokkaido ( 250 ml)

2 cm plaster okrągłego wędzonego sera owczego typu oscypek

1 łyżka oliwy z oliwek

4 suszone pomidory w zalewie

1/2 łyżeczki chilli

Przepis na ciasto podałam już wcześniej przy pierogach z jagodami

Kupujemy dynię hokkaido, koimy ją w kostkę 2 cm razem ze skórą i zalewamy wodą.  Ważne jest by to była dynia hokkaido, bo tylko takową jemy ze skórką. Dynia ma być zalana w garnku wodą, nie ma w niej pływać. Gotujemy do miękkości i czekamy do jej wystudzenia. Rozdrabniamy blenderem do uzyskania jednolitej masy. Ot całe moje pure. Czyste, bez przypraw idealne do zupek i sosów. Ja wpadłam na pomysł pierożków.

Ostudzone purre z dyni mieszamy w pokrojonymi w maleńką kosteczkę suszonymi pomidorami oraz równie drobno posiekanym serkiem. Całość mieszamy i dodajemy oliwę by był bardziej aksamitny. Na koniec doprawiamy chilli. Pomyślałam sobie, dlaczego dynia musi być łagodna.

Farszem napychamy pierożki i gotujemy. Ja polecam jeszcze ugotować całość od razu a potem odsmażyć je na sklarowanym maśle lub oleju rzepakowym. Nie jest to niskokaloryczna wersja obiadu, ale jaka pyszna. Ostre i chrupiące……

Poniżej w formie ugotowanej.

pierogi z dynia

Smacznego

Mamuśka

One thought on “Pierogi z dynią

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *