Pierniczki

Składniki:

1 kg mąki najlepiej żytniej ale na pszennej też wychodzi

400 gram miodu ( oczywiście najlepiej prawdziwego a nie badziewia z marketu)

2  szklanki cukru brązowego

100 gram masła

2 łyżeczki sody oczyszczonej

2 jajka ( jeżeli konsystencja nie jest klejąca można dodać 3, nam w tym roku wyszły nawet 4, ale to przez lodówkę )

2 opakowania przyprawy do piernika ( bez product placement’u nazwa firmy zaczyna się na literkę K a kończy na YI. Taki mały kulinarny rebus)

Do posmarowania pierników przed pieczeniem jajko

Roztopione masło wymieszać z miodem i podgrzewać aż będą płynne ( uważajcie żeby nie zagotować bo z miodu będą nici).  Resztę składników wymieszać w dużej misce i dodać do nich roztopioną miksturkę. Ugnieść w celu uzyskania pożądanej konsystencji. Nie może się za bardzo przyklejać do łapek ani być za kruche.

Ciasto włożyć do lodówki na 1-2 godzin. Wyjęte wałkować na grubość ok 0,5 cm i wycinać kształty. Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozbełtanym jajkiem, coby się świeciły jak wiadomo komu co.

Piec w temperaturze 180 stopni aż się zarumienią (plus minus 10 minut)

Takie pierniki można przyozdobić lukrem i innymi słodkimi badziewiami.

Najprostszy lukier to sok z cytryny lub limonki z cukrem pudrem

Voila

Smacznego

pierniki

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *