Penne z kurczakiem

Składniki:

Pół piersi z kurczaka

500 gram pieczarek

200 ml śmietanki do sosów

pęczek koperku

pół pęczka natki pietruszki

3 ząbki czosnku

ok 200 gram makarony pełnoziarnistego penne

1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia

sól i pieprz do smaku

Pierś z kurczaka opłukać w wodzie i osuszyć, pokroić w kostkę ( ja lubię taką 2 cm) i podsmażyć na oliwie. Nie zapomnijcie o posoleniu kurczaka. Po podsmażeniu odłożyć na bok. Na tej samej patelni udusić pieczarki, uprzednio umyte i pokrojone w plasterki ( 0,5 cm). Zalewamy grzybki śmietanką i redukujemy delikatnie sos. Do sosu dodajemy uprzednio usmażonego kurczaka. Po wymieszaniu składników dodajemy posiekane natkę pietruszki oraz koperek oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanym makaronem penne.

penne w zielono grzybkowym sosie

Jak chcecie zaoszczędzić czasu, dorzućcie makaron do sosu i wymieszajcie. Wieczorem wystarczy to lekko podgrzać i podać na kolację.

Smacznego.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *