Orkiszowe muffinki z borówkami

Składniki:

200 gram mąki orkiszowej

1 czubata łyżka mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

100 ml oleju rzepakowego

5 łyżek syropu z agawy

200 ml mleka

200 gram borówek amerykańskich

1 duże jajo kurze

Wszelakie prochy wymieszać razem. W osobnym pojemniku wymieszać składniki płynne. Uwaga tu będzie bardziej skomplikowane…. połączyć ze sobą prochy i płyny i dodać borówki.  Całość przelać do foremek. Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni. I….. już ….. gotowe. Proste i stosunkowo zdrowe w porównaniu z cukierkowymi babkami pod pierzynką lukru, dostępnymi w piekarniach. Tym razem nie opakowałam ich w papilotki, bo tak gorąco i po co im ciuszki 🙂

muffinki z borówkami

Smacznego

Mamuśka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *