Ogóry kiszone na szybko

Składniki:

3 kg ogórków gruntowych

1 główka czosnku

2 laski chrzanu

wiązka kopru włoskiego

4 łyżki soli ( na 4 litry wody)

opcjonalnie kilka liści wiśni ( ja tym razem nie zakosiłam :))

Przepis łatwy szybki i przyjemny. Nie ma nic cenniejszego niż własne kiszone ogóry w środku zimy a zupka na takich ogóreczkach to sam miód. Ten przepis starcza na 7 litrowych słoików a ja szukam zawsze małych ogórasków i dobrze je upycham.

Ogórki umyć i ponapychać do uprzednio umytych słoików. Do każdego słoja dodać 3 ząbki czosnku, solidny kawał kopry włoskiego i obrany chrzan pokrojony na kilkucentymetrowe kawałki. Chrzan i koper oczywiście też dobrze umyć, co by nie jeść ogórków z piachem z pola. Ja osobiście obieram czosnek z łupinek, bo lubię go potem też skonsumować.

Tak napakowane słoiki zalewamy gorącą wodą z solą. Na każdy litr wody dodajemy łyżkę stołową soli. Pamiętajcie, że woda musi zakrywać całość ogórasków. Nic nie ma prawa wystawać ponad taflę wody. Tak zalane słoje dobrze zakręcamy i ustawiamy do góry dnem, żeby weki załapały. Widać też wtedy czy któryś słoik nie cieknie. Czekamy do wystygnięcia i gotowe. Siup do spiżarki lub piwnicy.

Sprawdzajcie zawsze czy słoiki nie mają żadnych uszczerbków na krawędziach i w miejscach mocowania zakrętki. Ja staram się też kupować nowe zakrętki, bo wtedy mam pewność, że nic nie przecieknie. Jakoś nie ufam zardzewiałym 🙂

Wekowanie czas zacząć

ogóreczki

Mamuśka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *