nadziane roladki z indyka

Składniki:

400 gram piersi z indyka

2 ząbki czosnku

6-7 kostek brykietu mrożonego szpinaku w liściach

4 suszone pomidory

pieprz, sól i suszona bazylia

łyżka oleju rzepakowego do smażenia

Pierś z indyka umyć i osuszyć. Ja podzieliłam ją na 4 plastry i rozbiłam tłuczkiem. Przypominam, że tłuczemy przez folię spożywczą, żeby nie zbierać mięska ze ścian kuchni. Mrożony szpinak odsączyć na sitku i odcisnąć nadmiar wody. Czosnek po obraniu przecisnąć przez praskę i dodać do szpinaku. Suszone pomidorki pokroić w kostkę. Szpinak wymieszać z czosnkiem i pomidorami, doprawić solą i pieprzem do smaku. Płaty indyka natrzeć z obydwu stron solą i pieprzem a od strony wewnętrznej posypać bazylią. Na środku indyczych płatków umieścić mieszankę szpinakową i zwinąć mięsko w roladki. Ja używam białej nici do umocowania rolad. Obsmażyć roladki na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym. Po ich zarumienieniu i obraniu z nici, podlać je połową szklanki wody i dusić pod przykryciem przez 20 minut. Ja podaję je z ziemniaczkami z wody oraz świeżą sałatką z warzywkami.

roladki z indykaSmaczego

Mamuśka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *