Muffinki bananowo gruszkowe

Składniki:

150 gr mąki pszennej

100 gr mąki orkiszowej lub innej razowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

80 gr cukru brązowego

2 jajka

125 ml oleju rzepakowego

1 dojrzała gruszka

 3 średnie dojrzałe banany

Banany po obraniu ze skórki rozdrobnić na gładką masę. Olej wymieszać z jajkami. Składniki sypkie wsypać do jednej miski i wymieszać, dodać do nich olej z jajkami oraz banany. Całość wymieszać i dodać gruszkę pokrojoną w kostkę centymetrową. Formy do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić powstałą masą. Piec w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.

Babeczki wyglądają apetycznie i smakują fantastycznie, poza tym nie ma w nich masła ani mleka. Z powodzeniem podawałam je dzieciom ze skazą białkową.

muffinki bananowe Tak właśnie powstawały

A tak wyglądały zanim je pochłonęła moja rodzina

muffinki bananowo gruszkowe 2

Mamuśka

One thought on “Muffinki bananowo gruszkowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *