Makaron z mięskiem w sosie pomidorowym

Składniki:

500 gram mięsa mielonego (ja robię z szynki a w wersji dla dzieci mielę sobie udziec z indyka)

10 pomidorów podłużnych lub ich puszka

szklanka przecieru pomidorowego typu passatta

pęczek cebulki dymki

2 łyżki stołowe oleju rzepakowego do podsmażenia mięska

1 łyżeczka suszonej bazylii lub garść świeżej posiekanej

1 łyżeczka suszonego oregano lub świeżutki posiekany też garstka

3 ząbki czosnku

sól i pieprz do smaku

Makaron spaghetti razowy( ilość dowolna w zależności od żerności rodziny)

Cebulę dymkę posiekać i podsmażyć na oleju. Mięsko mielone dorzucić do przyrumienionej cebulki i posiekać szpatułką. Mięsko posolić i popieprzyć a po krótkim podduszeniu dodać zioła. Dusić pod przykryciem do zmiękczenia mięska, czyli jakieś 10 minut. Następnie dodać pomidory i przecier i poczekać do zagotowania całości. Po zestawieniu z gazu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek a po ostygnięciu doprawić do smaku.

W międzyczasie w osolonej wodzie ugotować makaron. Po odcedzeniu podawać go z uprzednio zrobionym sosem.

W wersji dla dzieci zmieniamy mięsko i nie używamy soli. Uważamy też z czosnkiem, albowiem różne są podniebienia maluchów. Do wersji dziecięcej można tez dodać odrobinę gotowanego groszku i marchewki pokrojonej w kostkę.

W praktyce, żeby stracić mniej czasu robimy całość na indyku bez soli i czosnku. Odlewamy część dla dzieciaka. Wersję dla rodziców podrasowujemy a wersję dla dziecka urozmaicamy. Nie zapomnijcie pociąć makaronu dla dziecka, będzie łatwiej go podać.

spagetti 1

Smaczego

Mamuśka

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *