Leśne pierogi mamuśki

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej

1 niepełna szklanka mleka

1 łyżeczka masła

szczypta soli

1/2 kg jagód

4 łyżeczki brązowego cukru

3 łyżeczki miałkiej bułki tartej

Ciasto na pierogi zagnieść z 2 szklanek mąki i podgrzanego mleka. Dodać szczyptę soli i roztopione masło, cały czas ugniatając. Znęcać się nad masą aż zacznie odchodzić od łapek 🙂 Następnie odkroić kawałek i rozwałkować go na cienki placek. Nie zapomnijcie podsypać go odrobiną mąki, żeby nie przywierał to wałka. Wykrawać kółka za pomocą szklanki. ( tak uczyła mnie babcia).

kółeczka na pierożki fajne

Jagody dokładnie opłukać, najlepiej porcjami. Usunąć listki i krzaczki, bo średnio są smaczne. Odsączyć na sitku a następnie na papierowym ręczniku. Całość jagód połączyć z cukrem i bułką tartą.

jagódki

Wycięte krążki napełniać jagodami i zlepiać ich brzegi …. jak to się zwykle przy pierogach robi. Gotowe odkładać na talerz posypany mąką, żeby się nie przylepiły.

pierożki surowe

Gotować w osolonej wodzie. Wrzucać na gotującą się i czekać aż wypłyną na górę. Ja gotuję dopóki woda nie zawrze porządnie, tworząc piankę.

Podajemy z jogurtem naturalnym a w wersji wypaśnej ze śmietaną i cukrem 🙂

pierogarnia

Smacznego

Mamuśka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *