Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1 niepełna szklanka mleka
1 łyżeczka masła
szczypta soli
1/2 kg jagód
4 łyżeczki brązowego cukru
3 łyżeczki miałkiej bułki tartej
Ciasto na pierogi zagnieść z 2 szklanek mąki i podgrzanego mleka. Dodać szczyptę soli i roztopione masło, cały czas ugniatając. Znęcać się nad masą aż zacznie odchodzić od łapek 🙂 Następnie odkroić kawałek i rozwałkować go na cienki placek. Nie zapomnijcie podsypać go odrobiną mąki, żeby nie przywierał to wałka. Wykrawać kółka za pomocą szklanki. ( tak uczyła mnie babcia).
Jagody dokładnie opłukać, najlepiej porcjami. Usunąć listki i krzaczki, bo średnio są smaczne. Odsączyć na sitku a następnie na papierowym ręczniku. Całość jagód połączyć z cukrem i bułką tartą.
Wycięte krążki napełniać jagodami i zlepiać ich brzegi …. jak to się zwykle przy pierogach robi. Gotowe odkładać na talerz posypany mąką, żeby się nie przylepiły.
Gotować w osolonej wodzie. Wrzucać na gotującą się i czekać aż wypłyną na górę. Ja gotuję dopóki woda nie zawrze porządnie, tworząc piankę.
Podajemy z jogurtem naturalnym a w wersji wypaśnej ze śmietaną i cukrem 🙂
Smacznego
Mamuśka