Leniwe te pierogi

Składniki:

250 gram białego sera półtłustego

5 średnich ziemniaków

1 jajko

łyżka cukru waniliowy

szklanka mąki pszennej ( generalnie tak jak w kluskach w zależności od rodzaju ziemniaków dodajemy tyle, żeby ciasto nie kleiło się do rąk)

pół kostki masła do okraszenia

i cukier brązowy oczywiście:)

Ziemniaki ugotować z odrobiną soli i po ostudzeniu przecisnąć je przez praskę. Ser biały przeciskamy przez nią także i dodajemy do ziemniaków. Do całości dodajemy jajko, cukier waniliowy oraz mąkę. wyrabiamy ciasto tak żeby było mięciutkie i nie lepiło się do rąk. Z ciasta formujemy wałek grubości 2 cm i tniemy go na małe kostki.  Leniwe wrzucamy na gotująca się osoloną wodę i czekamy aż wypłyną. Po odcedzeniu polewamy roztopionym masełkiem i posypujemy cukrem. Taka porcja starcza na najwyżej dwie osoby z dzieckiem, ale przy założeniu że jest też zupka na obiad. Polecam, bo są to szybkie pierożki i dzieci je uwielbiają. Co do praski, zakupiłam jedną w szwedzkim sklepie meblowym i jestem bardzo zadowolona w odróżnieniu od zakupionego wcześniej żelastwa. Skusiłam się niską ceną w internecie:)

leniwe pierogi

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *