Kròlik z warzywami z woka na brązowym ryżu

Potrzebne będą:

Polędwiczki z całego królika (ja oddzielam sama)

8 kukurydzek miniaturek

Garść groszku cukrowego świeżego

1 cukinia

Ryż brązowy (ilość według uznania)

Przyprawy: sos sojowy, syrop z agawy, imbir, czosnek, papryka ostra

Polędwiczki pokroić na małe paseczki.groszek przekrajać na pół a kukurydzki pokroić w krążki. Cukinię pokroić w pòłtalarki.

Na rozgrzanego woka wlać olej( ryżowy lub sezamowy) podsmażyć królika i dodać do niego wszystkie przyprawy. W przypadku świeżego imbiru i czosnku, podsmażam je chwilę na oleju przed mięskiem, ale nie za długo. Wcześniej należy je drobno posiekać. Czosnek za długo smażony jest gorzki.

Do przyprawionego, ścinającego się mięska dodać kukurydzę i groszek i cały czas mieszając. Na koniec dodać cukinię.

Syrop z agawy można zastąpić miodem lub cukrem. Co do warzyw, pełna dowolność i wariacje. Proponuję także kolorowe papryki albo marchewkę.

Całość podać z uprzednio ugotowanym ryżem.

Smacznego

królik z warzywami na brązowym ryżu

 

A tak wygląda cielęcinka w wydaniu chińskim.

chinczyk z cielęciną

 

Mamuśka

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *