Jesienna tarta na słodko

Składniki na ciasto:

1 jajo

100 gram masła

200 gram mąki pszennej

szczypta soli

40 gram cukru

Składniki na wypełnienie tarty:

3 jajka

300 gram jogurtu naturalnego

3 łyżki mąki pszennej

4 łyżki cukru brązowego

3 jabłka

2-3 śliwki

Składki ciasta, prócz jaja zagnieść ręcznie lub w mikserze. Pod koniec zagniatania dodać jajo i zagnieść razem ciasto. Owinąć je w folię i wsadzić do lodówki na 30 minut.

W tym samym czasie nastawić piekarnik na 180 stopni. Składniki wypełnienia tarty, poza owocami wymieszać mikserem na gładką masę. Jabłka obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w cienkie plasterki. Śliwki pozbawić pestek i pokroić w grubą kostkę.

Ciasto z lodówki rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 25-26 cm. Po wypełnieniu foremki nakłuć je widelcem i piec przez 20 minut. Po upływie tego czasu na spód wylać krem jogurtowy a owoce poukładać wedle uznania. Piec 30-35 minut.

tarta z jablkami

Smacznego

Uwaga!!!!

Tarta ma właściwości magiczne, wywołuje uśmiech na twarzy i nie idzie w biodra. Niestety znika z prędkością światła:)

Mamuśka

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *