Jagodowe ciacho

Składniki:

5 jajek

szczypta soli

niepełna szklanka brązowego cukru

1 szklanka mąki pszennej

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki bułki tartej

masło do wysmarowania formy

500 gram serka mascarpone

szklanka mrożonych jagód

4 łyżki cukru pudru

laska wanilii

2 łyżki mleka

1 cytryna

2 pomarańcze

4 łyżki konfitury jagodowej

wiórki czekolady deserowej i białej według uznania

Dno formy do pieczenia biszkopta wysmarować masłem i wysypać je bułką tartą. Oddzielone od żółtek białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać. Do masy dodawać po jednym żółtku zmniejszając obroty miksera. Na końcu dodawać powolutku mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę mieszamy na małych obrotach. Gotową powoli przelewamy do formy. Formą nie potrząsamy. Pieczemy ok 40 minut przy temperaturze 180 stopni. Wyjmujemy z pieca dopiero po ostygnięciu.

Biszkopta rozcinamy na dwie warstwy. Ja zakupiłam sobie strunowy nóż do tortów, ale można i nożem.

Do ciasta potrzebne będą dwie masy.

Pierwsza z nich to masa jagodowa. Jagody po rozmrożeniu rozdrabniamy widelcem lub blenderem. Ja wolę pierwszą opcję, można wtedy znaleźć w masie owocka:) Do jagód dodajemy przesiane dwie łyżki cukru pudru oraz serek mascarpone, ale nie całość tylko niepełne opakowanie 250 gramowe. Krem mieszamy łyżką.

Druga to masa biała,w której resztę serka mascarpone mieszamy z sokiem z jednej cytryny oraz mlekiem. Następnie dodajemy do niej przesiane dwie łyżki cukru pudru oraz środek z rozciętej laski wanilii. Całość mieszamy łyżką tak jak w przypadku masy jagodowej.

Jedną część biszkopta kładziemy na paterze. Brzegi ciasta nasączamy sokiem z pomarańczy, powolutku nalewając go łyżeczką. Cały placek smarujemy konfiturą jagodową. Na jej wierzchu rozprowadzamy całą masę jagodową. Na wierzch nakładamy drugą część biszkopta, którego brzegi nasączamy także sokiem z pomarańczy.

Całe ciasto smarujemy z góry i brzegów białą masą. Torcik obsypujemy z góry białą czekoladą a na brzegach czekoladą deserową. Dekorujemy jak mamy fantazję:)

Ciasto przed podaniem wstawiamy do lodówki na minimum godzinkę.

Tak mnie dziś poniosło.

torcik jagodowy

torcisko

Smacznego

Mamuśka

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *