Gulasz

Składniki:

Pół kilo łopatki wieprzowej

2-3 papryki ( ja wybrałam dziś czerwone, ale dla urozmaicenia koloru można wrzucić trzy kolory)

2-3 średnie cebule

2 ząbki czosnku

przecier pomidorowy lub passata ( ja robię przecier sama, przepis podam później)

1-2 marchewki

przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka zioła według uznania (dodałam bazylię bo fajnie się łączy z pomidorami)

Mięsko kroimy w kostkę 2cm, paprykę i cebulę także w podobną. Marchewkę kroimy w pół talarki o grubości 0,5cm.Na rozgrzanym oleju rzepakowym podsmalamy cebulkę potem dorzucamy mięsko i doprawiamy je solą i pieprzem. Ja mięsko się zetnie (nabierze szarego koloru) dodajemy paprykę. Całość podduszamy razem i dodajemy przecier. Dusimy przykryte do zmięknięcia mięska. Na końcu doprawiamy do smaku ziołami, papryka i czosnkiem. Szybko się to robi i smakuje dobrze.

Podaję to z kasza gryczaną gotowaną na sypko. Jeżeli na jutro coś zostanie, podam go z plackami z kaszy gryczanej. W domu nie marnujemy jedzonka i przerabiamy wszystko co się nada.

gulasz

podanie gulaszu

Smacznego

Mamuśka

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *