Gruszkowe babeczki

Jako, że ktoś mi podrzucił wyjątkowo nieokazałe i wyjątkowo dojrzałe gruszki, musiałam je jakoś spożytkować. Z części powstał kompocik a z reszty wyszły całkiem sympatyczne babeczki

Składniki:

350 gram miękkiej gruszki bez skórki

125 ml oleju rzepakowego

2 jajeczka

150 gram białej mąki orkiszowej

100 gram mąki pszennej

1/2 łyżeczki sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

100 gram czekolady gorzkiej lub czekoladowych dropsów do pieczenia

5 łyżek stołowych syropu z agawy

2 goździki starte w moździerzu

Płynne składniki wymieszać w jednym naczyniu, przy czym jajeczka dobrze roztrzepać. Składniki sypkie wraz z czekoladą połączyć w misce.  Obydwa miksy wymieszać ze sobą a na końcu dodać do tego gruszkę. Ja posiekałam ją dosyć dobrze, ale myślę że kostka smakowałaby też dobrze. Ciasto przelać do foremek, w których wcześniej umieszczamy papilotki. Uwaga w formach silikonowych papilotki można pominąć, ale babeczki muszą być ostudzone przy wyciąganiu żeby się nie rozwaliły. Piec w temperaturze 200 stopni przez 20 minut i pałaszować ze smakiem.

gruszkowe babeczkiSmacznego

Mamuśka

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *