Grillowany indyk z brązowym ryżem i warzywnym sosem curry

Składniki

0,5 kg piersi z indyka

2 torebki brązowego ryżu

2 garście mrożonego groszku

kalarepka

1 duża marchewka

1 cebula

1 puszka (200 ml ) mleczka kokosowego

1 łyżeczka curry

1 łyżeczka kurkumy

szczypta kminu rzymskiego

pieprz i sól do smaku do smaku

dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego

olej do smażenia ( w moim przypadku zawsze rzepakowy)

Najpierw zabieramy się za sosik curry. Kroimy warzywa z kostkę centymetrową. Na odrobinie oleju podsmażamy cebulę i po jej zeszkleniu dorzucamy marchewkę i kalarepkę. Chwilę podsmażamy całość a następnie zalewamy mleczkiem kokosowym. Dodajemy curry, kurkumę, kmin i koncentrat. Wygodnie jest rozrobić koncentrat z odrobiną mleczka z patelni, lepiej połączy się z sosem. Dusimy całość na średnim ogniu bez przykrycia, żeby sos trochę się zredukował. Do gotującego się sosu dodajemy groszek i gotujemy do jego zmięknięcia. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem według uznania. Ja czekam aż sos trochę ostygnie i dopiero doprawiam.

Indyka kroimy w centymetrowe plastry, solimy, pieprzymy i obsmażamy na rozgrzanej patelni grillowej. Proponuję z każdej strony do zarumienienia, ale nie dłużej bo mięsko wyschnie. Nie zapomnijcie wcześniej dolać odrobinę oleju, żeby mięsko nie przywierało do patelni.

Ryż gotujemy według wskazań na opakowaniu, w moim przypadku pół godziny.

Aksamitny sosik z mięskiem i ryżem smakuje bosko a wygląda tak

indyczek grilowany z warzywnym curry i ryżemSmacznego

Mamuśka

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *