Green Curry

Tym razem pokażę wam jak robić Green curry. Dawno temu odwiedziliśmy Tajlandię i właśnie ta potrawa zawładnęła naszymi sercami. Długo szukaliśmy właściwych smaków, które pozwoliły by nam odtworzyć to co jedliśmy podczas podróży. Udało się i właśnie po zjedzeniu tego curry znowu na chwilę znaleźliśmy się w Tajlandii.

Mężaty szkolił się w Londynie i sprzedał mamuśce aromatyczny przepis a ja podzielę się z wami. Bardzo ważne by przed gotowaniem zaopatrzyć się w moździerz i upewnić się, że mamy wszystkie składniki.

Składniki ryżu na porcję dla dwóch osób:

1/2 szklanki ryżu jaśminowego albo basmati ( 125 ml)

łyżka masła klarowanego

otarta skórka z połowy cytryny

pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatałowej

sok z połowy cytryny

Składniki na sos, którego składniki ubijamy w moździerzu:

20151209_102743-1

2 łyżki oliwy z wytłoczyn oliwek

1 pojedynczą pierś z kurczaka

1 trawa cytrynowa

3 listki limonki kaffir

1 mała zielona papryczka chilli ( jeśli lubicie ostro możecie dodać więcej)

2 ząbki czosnku

2 cm świeżego korzenia imbiru ze skórką

garść posiekanej świeżej bazylii i kolendry ( razem)

sok z polowy limonki

1 łyżka ziaren kolendry

2 łyżki sosu rybnego

2 łyżki sosu sojowego

pół puszki mleka kokosowego

2 gałązki zielonej cebulki

Składniki na sałatkę:

garść pomidorków koktailowych

5 cm zielonego ogórka wężowego

opcjonalnie 1 czerwona papryczka chilli

Na początku gotujemy ryż w proporcji 2:1. Zagotowujemy osoloną wodę i przepłukany ryż wrzucamy by się pogotował ok 10 minut. Po tym czasie pozostawiamy go pod przykryciem, żeby wchłonął całą wodę. Po uzyskaniu tego efektu, wyciągamy ryż na dużą deskę lub talerz w celu jego ostudzenia.

W moździerzu ubijamy ziarna kolendry i posiekaną zieloną papryczkę chilli.  Dodajemy posiekaną dymkę, liście limonki kafir oraz imbir i czosnek i ubijamy wszystko dalej.  Trawę cytrynową rozbijamy na desce trzonkiem moździerza i siekamy bardzo drobno by dorzucić ją do ubijanej pasty. Następnym składnikiem lądującym w naszym moździerzu jest połowa posiekanych ziół oraz sok z limonki. Na koniec dodajemy sos sojowy i rybny, nie przestając ubijać naszej pasty.

Kurczaka kroimy w drobną kostkę i połączyć z przygotowaną pastą curry. W garnku podgrzewamy oliwe z oliwek i wrzucamy kurczaka wraz z pastą. Podsmażamy go tylko chwilę, by zamknąć pory mięsa. Następnie dodajemy mleko kokosowe i gotujemy w nim kurczaka przez kolejne kilka minut.

W tym samym czasie przygotowujemy ryż. Na patelni podgrzewamy łyżkę klarowanego masła i dodajemy do niego startą skórkę z cytryny oraz startą gałkę muszkatołową. Do masła z przyprawami dodajemy przestudzony ryż i podsmażamy go z sokiem z cytryny.

Pomidorki koktajlowe kroimy w drobną kostkę, tak samo czynimy z ogórkiem ( ze skórką) i mieszamy składniki ze sobą. Jeżeli wybieramy opcję „hot”, siekamy również czerwoną papryczkę chilli.

Danie podajemy w misce. Na dno nakładamy ryż, na niego trafia kurczak w sosie z pastą curry i sałatka z ogórka i pomidorków. Na sam szczyt trafia nasza druga porcja siekanych, świeżych ziół…..

20151214_125728

Voila.

Smacznego

Mamuśka

p.s. Moje składniki przywiózł z zagramanicy ślubny ale znalazłam je dziś także na stronie http://www.masala.com.pl/

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *