Francuskie poduszeczki ze szpinakiem

Taki pomysł na kolację, albo lunch. Można schrupać gorące, albo chłodne w pracy dnia następnego.

Składniki:

250 gram młodego świeżego szpinaczku

1 cebula

2 ząbki czosnku

4 suszone pomidory

łyżka oliwy do smażenia

małe jajko

opakowanie dobrego ciasta francuskiego

pieprz do smaku

 

Czosnek posiekać w kostkę. Cebulkę potraktować podobnie. Szpinaczek opłukać z piasku. Pomidory suszone pokroić w małą kosteczkę.

IMG_20141215_102752

Na rozgrzaną patelnie wrzucić razem ze sobą czosnek i cebulkę i podsmażyć. Uważajcie ludziska, żeby czosnek się nie przypalił, bo będzie gorzki. Następnie dorzucić szpinak. Na mniejszej patelni często szpinaczek nie mieści się za jednym razem. Nic się nie stanie jak będziemy dorzucać go porcjami, cały czas mieszając.  Szpinaczek ma się blanszować a nie zamienić w breję. Na samym końcu po zgaszeniu paleniska pod patelnią do szpinaku dodać suszone pomidory. Całość doprawić pieprzem do smaku. Nie dodajemy soli bo pomidory są słone.

IMG_20141215_102852

Piekarnik nastawić na 250 stopni, ciasto francuskie wyjąć z lodówki a jajeczko rozbić do miseczki i roztrzepać.

Ciasto podzielić na 6 części.  Na środek każdej z nich nałożyć farsz z patelni. Posklejać brzegi poszczególnych kawałków by powstały takie oto buły.

IMG_20141215_194131Buły posmarować roztrzepanym jajeczkiem i gotowe.

Piec do zarumienienia, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i pozostawić bułeczki przez 15 minut. Całe pieczenie wraz z rumienieniem na wyższej temperaturze trwa ok 20-15 minut.

Wyciągnąć z piekarniki i …..schrupać

IMG_20141215_200348Smacznego

Mamuśka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *