Ekspresowe danie z Kokardą

Na przygotowanie tego obiadu potrzeba wam tyle czasu, ile gotuje się woda na makaron i sam makaron:)

Składniki:

600 ml makaronu kokardki ( ja preferuję z ciemnej mąki)

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

cukinia o wadze 250 gram

2 średnie pomidory

2 łyżki przecieru pomidorowego typu passata ( tylko w przypadku zbyt suchego sosu warzywnego)

pół łyżeczki bazylii

pół łyżeczki oregano

świeżo starty parmezan ( w naszym przypadku ok. 2 łyżki)

sól i pieprz do smaku

2 łyżki oliwy z oliwek

Wstawiamy wodę na makaron. W trakcie jej gotowania kroimy obraną cebulkę w kosteczkę, cukinię ze skórką w troszkę większą kosteczkę. Pomidorki obieramy ze skórki i także tniemy w kostkę.

Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i po jej podgrzaniu wrzucamy cebulkę. Po zeszkleniu cebuliny, dorzucamy jej do towarzystwa zieloną kostkę cukiniową, żeby dziewczyny mogły się smażyć razem. Po 10 minutkach pomidorowe kostki mogą dołączyć do całej warzywnej ferajny. Całość doprawiamy ziołami oraz solą i pieprzem do smaku. Jeżeli pomidorki są za kwaśne można dodać kropelkę syropu z agawy, lub daktyli ( to głównie ze względu na dzieciaki:)) Jeżeli sos jest za suchy, można dodać do niego passatę i ……gotowe.

Połączyć sosik z makaronem i podawać posypane parmezanem. Tak powstaje danie z niejedną kokardą:)

Prawda że proste??? A jakie pyszne:)

kokardki

Smacznego

Mamuśka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *