Domowe nugetsy bez tłuszczu

Nie jadam fast foodów, bo nawet jak mi się chce to nie smakują mi i tyle. Dlatego zrobiłam rodzince nugetsy z indyczka bez tłuszczu.

Składniki:

0,5 kg piersi z indyka

1 jajeczko

6-7 łyżek czarnego sezamu

6-7 łyżek sezamu białego

3 garści płatków kukurydzianych

1 jogurt naturalny mały (150 gram)

łyżka sosu sojowego ciemnego

pieprz do smaku

Mięsko po umyciu pokroić na kostki 2 cm. Doprawić odrobiną pieprzu oraz sosem sojowym, zalać jogurtem naturalnym i wstawić do lodówki na co najmniej godzinkę. W tak zwanym międzyczasie płatki kukurydziane rozdrobnić i wymieszać z sezamem ciemnym i jasnym w jednej misce. Jajeczko roztrzepać w osobnym pojemniku. Po odczekaniu lodówkowego czasu indyczka obtaczać w jaju a potem w mieszance chrupiących dodatków. Gotowe nugetsy układać na blaszce, wyłożonej pergaminem.

nugetsy surowe

Wstawić je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i trzymać tam 20 minut, ale po 10 minutach obrócić nasze chrupiące indyki.

Ja podałam z frytkami pieczonymi w piekarniku w tym samym czasie.

fryteczki surowe

Danie byłoby suche, więc zrobiłam do całości dip ogórkowy. Starłam na tarce na małych oczkach dwa długie gruntowe ogórki. Odsączyłam masę na sitku, po jej wcześniejszym posoleniu. Po odlaniu wody dodałam kubeczek jogurtu naturalnego, pieprz i czosnek do smaku.

Było pysznie i mieliśmy taki zdrowy fast food w domu. Dzieciaki były zachwycone, że całość jedliśmy paluchami. Tylko dip trzeba było nabierać łyżeczką.

zestaw z nugetsamiSmacznego

Mamuśka

 

 

 

 

One thought on “Domowe nugetsy bez tłuszczu

  1. Pingback: A tak do poczytania….. | mamuska24.pl A tak do poczytania….. |

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *