Czekoladowe babeczki

Składniki:

180 gram mąki orkiszowej

30 gram mąki pszennej ( w praktyce wygląda to tak, że jest to mąka orkiszowa z jedną łyżką pszennej )

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

3 łyżki kakao ( takiego do pieczenia, nie słodzonego)

1oo gram brązowego drobnego cukru

150 gram gorzkiej czekolady posiekanej na drobne kawałki  (ja używam gotowych kawałeczków, które przywożą mi z Anglii)

250 mililitrów mleka

100 mililitrów oleju rzepakowego

1 jajeczko

Tak jak zawsze w przypadku babeczek, mieszamy ze sobą sypkie składniki oraz czekoladę. W osobnym naczyniu łączymy ze sobą mleko, olej i jajko. Przelewamy płynne składniki do sypkich i dobrze mieszamy. Masę przelewamy do formy, wyłożonej papilotkami i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut. Ja posypuję je czasem kolorowymi cukrowymi elementami przed pieczeniem. Nie używam słodkich mas lukrowych, bo są za słodkie. Owszem wyglądają pięknie, ale ja wole schrupać muffinki bez dodatkowych kalorii:)

Oto i one w towarzystwie bananowo-gruszkowych koleżanek

babeczki wiosenne

Smacznego

Mamuśka

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *