Cukinia faszerowana

Składniki:

4 duże cukinie

5 cebulek dymek

1/2 czerwonej papryki

250 gram mielonego mięsa z szynki

6 suszonych pomidorów

100 gram brązowego ryżu

1 łyżka stołowa oleju rzepakowego

1 ząbek czosnku

1 1/2 łyżki stołowej startego sera Grana Padano

1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich

szczypta ostrej papryki w proszku

500 ml bulionu warzywnego opcjonalnie lub tłuszcz do wysmarowana naczynia do pieczenia

Cukinię wydrążyć w środku po uprzednim wycięciu grubszego końca. Miąższ można zużyć do zupki. Na rozgrzanej patelni podsmażyć na oleju rzepakowym posiekaną w kosteczkę cebulę i równie drobno posiekaną paprykę. Cebula musi się zeszklić. Następnie do całości dodajemy mięsko mielone i szybko mieszamy, żeby nie przywarło do patelni. Kolejno dosypujemy zioła prowansalskie oraz ostrą paprykę. Delikatnie podsmażamy całość. Po ostygnięciu mięska dodajemy uprzednio ugotowany ryż oraz starty serek a także pokrojone w małą kostkę suszone pomidory. Na końcu przeciśnięty przez praskę czosnek.

Cukinie wypełnić przygotowanym farszem i docisnąć go porządnie. Nakryć każdą z nich odciętą końcówką i umocować ją za pomocą wykałaczek. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem lub wypełnionym bulionem warzywnym. Piec w piekarniku nagrzanym na 180 stopni po 15 minut z każdej strony. W trakcie pieczenia sprawdzać czy cukinia nie jest za miękka. Uzależnione jest to od ilości wyciętego miąższu oraz grubości skórki. Ja wolę taką chrupiącą.

Smacznego

cukinie

Mamuśka

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *