Ciasteczka francuskie

Składników bez liku:

gotowe ciasto francuskie

1 jajko

drzem lub marmolada

cukier puder do posypania

Ciasto kroimy na kwadraty. Do każdego z nich nakładamy marmoladę i składamy na pół. Brzegi lepiej się kleją, kiedy posmarujemy je wybełtanym jajkiem. Po sklejeniu ciasteczek smarujemy je tym samym jajkiem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 15 minut. Ja patrzę czy się rumienią. Po wyciągnięciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem i zjadamy. Czasem podczas pieczenia marmolada wypływa częściowo z ciastek, ale nie lękajcie się zawsze coś z środku zostanie a ciacha przynajmniej będą wyglądały jak domowe a nie kupione.

Moje dzisiejsze zostały wchłonięte przed ich uwiecznieniem. Są pyszne i szybkie w wykonaniu. Dowodem na to jest fotografia u dołu. Tyle pozostało moich ciasteczek.

CIASTECZKA FRANCUSKIEMamuśka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *