Ciasteczka bakaliowe

Moja znajoma kosmetyczka sprzedała mi kiedyś przepis a ja go zmodyfikowałam. Teraz smakują naszej rodzince, mam nadzieję że zasmakują i wam

Składniki:

1 kostka masła

1/2 szklanki brązowego cukru ( ja dodaję nawet mniej)

laska wanilii

1 łyżka mleka

1 szklanka mąki razowej orkiszowej

1 1/2 szklanki mąki pszennej

niepełna szklanka suszonej żurawiny

niepełna szklanka rodzynek

2 czubate łyżki wiórków kokosowych

Masło po roztopieniu utrzeć z cukrem, dodać środek z rozciętej laski wanilii oraz mleko i wymieszać wszystko razem. Następnie dosypać mąkę i zagnieść ciasto. Do ciasta dodać bakalie a całość zagnieść ponownie. Utoczyć 2 lub trzy wałki i owinąć je folią spożywczą. Ciasto zostawić w lodówce na minimum 3 godziny. Po wyciągnięciu pokroić zimne wałki w plasterki o grubości 0,5 cm i ułożyć na blaszce, wyłożonej pergaminem. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 15 minut.

puszka na ciacha

Smacznego

Mamuśka

 

One thought on “Ciasteczka bakaliowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *