Babka drożdżowa

Składniki:

150 gram mąki orkiszowej

100 gram mąki pszennej

15 gram drożdży

60 gram brązowego cukru

2 duże jajka

80 gram rodzynek

100 ml mleka

 180 gram masła

szczypta soli

otarta skórka z cytryny

olej do wysmarowania formy

A do lukru: sok z całej cytryny i 15 łyżek cukru pudru

Mąkę białą przesiać do miski i dodać do niej mąkę orkiszową. We wgłębieniu w mące umieścić drożdże i część ciepłego mleka oraz część cukru. Ugnieść z częścią mąki i pozostawić 15 minut do wyrośnięcia. W osobnym naczyniu rozpuścić masło i dodać do niego resztę cukru, mleka, sól oraz otarta skórką cytrynową. Całość dodać do wyrośniętego rozczynu i wymieszać. Rodzynki sparzyć gorącą wodą i osuszyć na papierowym ręczniku. Po ich osuszeniu dodać je do ciasta. Ciasto zostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Formę wysmarować olejem i oprószyć odrobiną mąki potem można do niej wlać ciasto. Piekarnik nagrzać do 200 stopni a babeczkę piec 30 do 40 minut możliwie na najniższym poziomie.

babka drożdzowa

Po ostudzeniu babę można dekorować lukrem albo polewami. Ja dodatkowo dałam się skusić na barwnik spożywczy w kolorze zielonym i zamiast babki wielkanocnej stworzyłam ufoludkowy przysmak, który nie prezentuje się już tak dobrze.

zielona babka

 

Następnym razem nie dam się ubłagać na eksperymenty z barwnikami.

Mamuśka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *